Маслината

  • ELIA
  • ELIA

РЕЦЕПТА на седмицата

Пилешко руло Пилешко руло повече

Маслината дар от боговете

 

ЛЕГЕНДАТА

Древногръцката митология разказва как богинята Атина и бога Посейдон спорели за това, кой от двамата ще даде своето име на новия град в района на Атика. Всемогъщият Зевс, търсейки решение на техния спор отсъдил, че града ще носи името на онзи, който предостави най-добрия подарък за жителите на Атика. Посейдон ударил една скала със своя тризъбец и оттам бликнал извор свежа вода. Атина ударила своето копие в земята близо до Акропола и там изникнало маслиново дърво. То било прието като подаръка с по-голяма стойност, поради това, че от неговите плодове се добиват храна, лекарства, козметика и др. Преданието повелява, че от този момент града носи името на богинята Атина – днес столица на Гърция. Маслиновото дърво, което и до днес расте там е първото дарено от боговете на земните жители. Маслината се превърнала в символ на мира и разбирателството. Горящ маслинов клон бил използван като символична факла на Олимпийските игри, а победителят бил коронясван с венец направен от свещенното маслиново дърво израстнало до Акропола.

ВЕЧНОТО ДЪРВО

Поради дългия си живот, маслиновото дърво се е превърнало в символ на човешката цивилизация, гарантиращ спокойно бъдеще. Символизирайки постоянство и приемственост, маслинените насъждения олицетворявали връзката на семейството с дома.
Маслиновото дръво може да достигне височина от 3 до 12м. Първите 5-8 години то не ражда плодове. Развива се напълно след 20-тата година, а най-богата реколта от маслини дава между 35 и 150 години. Средната продължителност на живота на маслиновото дърво е 300 – 600 години. Съществуват дървета, за които се предполага, че са над 2 000 годишни!
Днес, общият брой на маслиновите дръвета в света е около 800 милиона. От тях приблизително 150 милиона се намират в техния античен дом – Гърция, където голяма част от маслините се отглеждат, берат и обработват посредством методи и техники познати от древни времена. Над 100 различни вида маслинови дървета се култивират в Гърция, страната известна с дългото си горещо лято и меката си зима. Уникалното съчетание на този климат със сухата и скалиста почва допринасят за производството на изключително висококачествен зехтин, а така също и на маслини с едър плод и неповторим вкус.