Зехтинът

 • ELIA

РЕЦЕПТА на седмицата

Пилешко руло Пилешко руло повече

В завсимост от своите качества, като: ниво на киселинност, аромат и вкус, зехтинът се дели на няколко вида. Класификацията е определена и с Решение на Европейската Комисия No 1019/2002 от 13 Юни 2002.

ЕЛЕКСИР НА ЖИВОТ И ДЪЛГОЛЕТИЕ


За древните гърци маслината е едно от най-полезните открития. Тя, заедно със зехтина, добиван от нейния плод, били широко използвани в готварството, за осветление, отопление и в козметиката. Поради лечебния му ефект те намерили на зехтина и друго приложение – като лекарство. Пръв, Хипократ открива неговите благотворни качества, като го нарича „великото терапевтично средство”. Многобройните предимства на зехтина са описани също и от легендарният древногръцки поет Омир, като „напитката на боговете”.

В днешни дни, когато хората са много по-загрижени за своето здраве и външен вид, хранителната стойност на зехтина и неговите качества са изключително ценени. За съвременните гърци маслините и зехтина заемат особено важна роля в ежедневието и хранителния им режим. Традиционната средиземноморска кухня и начина на приготвяне на храната остава непроменена от хилядолетия назад, запазвайки оригиналните подправки и съставки, сред които основно място и до днес заема гръцкия зехтин.


ЗЕХТИНЪТ: ПРОДУКТ С МНОГОВЕКОВНА ТРАДИЦИЯ, УНИКАЛНО СЪЧЕТАНИЕ НА ЦЕННИ КАЧЕСТВА И СВОЙСТВА!


1. Зехтинът е изключително здравословен за човешкия организъм, поради следните причини:

 • Добива се чрез студено пресоване, без никакво рафиниране, по този начин в най-голяма степен се запазват съдържащите се в маслинения плод витамини A, D, E, K и F.
 • Богат е на антиоксиданти – витамините А и Е, които спомагат за неутрализирането на причиняващите рак свободни радикали в организма ни.
 • Предпазва от фатални болести, като атеросклероза и инфаркт.
 • Понижава “лошия” холестерол, без да влияе върху “добрия”, което води до подобряване на кръвообръщението.
 • Понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.
 • Особено ефективен е в предпазването от рак на гърдата и остеопороза.
 • Богат е на олеинова кисилина, която намира широко приложение в медицината при борбата с редки дегенеративни болести.
 • Изключително полезен е при лечение на бронхит, астма, простудни заболявания, ангина, ушни възпаления, бъбречнокаменна болест и ревматизъм.
 • Подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система и поддържането на нисък процент вредни вещества в стомаха.
 • Незаменим е при лечението на язва, гастрит, запек и други стомашни проблеми.
 • Забавя процеса на стареене на мозъка, вътрешните органи и тъканите.
 • Ефикасен при лекуване на изгаряния, натъртвания и изкълчвания.

2. Продукт с 5000 години история, доказал през вековете своите изключителни качества и хранителна стойност.

3. Зехтин ELIA Extra Virgin се произвежда в Гърция, където благодарение на уникалната комбинация на климат и почва, се отглеждат най-висококачествените сортове маслини.

4. С приятен аромат на маслини.

5. Притежава превъзходен, мек вкус.

6. Не съдържа холестерол – изключително подходящ за тези, които са на диета.

7. Благодарение на здравословния си ефект, зехтинът увеличава продължителноста на човешкия живот.

8. Стимулира растежа през периода на детството.

9. Използва се като козметично средство за омекотяване и овлажняване на кожата.

10. Подхранва косата и запазва нейния блясък.

11. Предпазва ноктите от начупване и ги поддържа в добро състояние.

12. Натурален продукти – не съдържа никакви други съставки освен маслини и вода.

13. В процеса на производство, Екстра Върджин зехтинът не подлежи на никаква друга обработка освен измиване, претакане, центрофугиране и филтриране.


ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА

Събирането на плодовете от маслиновите дървета започва през есента и може да продължи до ранна пролет. Подходящото време зависи от географското местоположение и от това дали плодът е предназначен за ядене или за производство на зехтин. За извличането на висококачествен зехтин е необходимо маслините да узреят.
Дори и днес, когато селското стопанство е високо индустриализирано, ръчното бране на маслини се оценява, като най-добрия метод за събиране на реколтата. Въпреки, че е скъпо то гарантира цялостта на плода, а от тук и високото качество на зехтина.


ПРОИЗВОДСТВО

Развитието на новите технологии предлага различни начини за производство на зехтин. Все пак, традиционният метод остава най-предпочитаният.
След като се оберат, маслините се пренасят в маслобойната, където се складират за не повече от 48 часа. Измиват се и се отделят от листата, след което се смилат между големи каменни плочи до превръщането им в каша. Кашата се пресова и към нея се добавя малко вода. Така получената смес преминава през машини, които филтрират утайката, а водата и зехтинът се отделят. Процесът е напълно естествен, не се прибавят никакви други съставки (освен вода).

КАЧЕСТВО

Основният параметър определящ качеството на зехтина е неговата киселинност. Тя показва количеството свободни мастни киселини съдържащи се в маслиненото олио. Според приетите от Европейския Съюз нирми, киселинността на зехтин Extra Virgin трябва да бъде максимум 0,8%. Колкото по-ниска е стойността й, толкова по-високо е качеството на зехтина.

Върху нивото на киселинност, влияние оказват различни фактори, основните от които са:

 • Типа почва – зехтин “ELIA” Extra Virgin се произвежда в Гърция, където благодарение на уникалната комбинация на климат и почва се отглеждат най-висококачествените сортове маслини.
 • Сорта на маслините от които се извлича зехтина - зехтин “ELIA” Extra Virgin Traditional се произвежда от маслини, сорт Коронейки, известни с ниската си киселинност и високото съдържание на полифеноли.
 • Техниките за събиране на реколтата
 • Времето през което маслините престояват в маслобойнтата - след като бъдат откъснати, маслините се пренасят в маслобойнтата, където престояват не повече от 48 часа. След това се измиват, почистват и от тях се извлича зехтин. Всяко забавяне във времето, води до повишаване на киселинноста на зехтина.

За да изберете качествен зехитн, обърнете внимание на неговата киселинност. Зехтинът Extra Virgin извлечен чрез студено пресоване, от прясно набрани, здрави маслини, обикновено е с киселинност до 0,5%.

Точната киселинност на всяка бутилка “ELIA” Extra Virgin Traditional, е указана на стикера, поставен на гърлото.