Излезе новата реколта Зехтин "Agureleo"
28.01.2014
В изключително кратък период от годината имаме възможност да добиваме този истински дар от природата. Ограниченият срок на събиране на маслините и малките производствени количества са причината той да се предлага в лимитирана серия на пазара.
ELIA Agureleo e Extra Virgin зехтин, добит от прясно набрани маслини, откъснати в точно подбран момент, преди достигане на пълна зрялост. Не случайно наричат това маслиново олио „гръцкото злато”, а гастрономите го определят още и като „шампанското на зехтините”.
ПРИТЕЖАВА СПЕЦИФИЧНИ УНИКАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
- ELIA Agureleo е зехтин от най-високо качество, изключително полезен, богат на витамини, провитамини, минерали и полифеноли.
- Отличителна характеристика е леката му горчивина, която е следствие на високото съдържание на естествени антиоксиданти.
- Продуктът впечатлява с наситения си смарагдов цвят, ясно изразен плодов аромат и приятно тръпчив вкус.
ПРОИЗВОДСТВО
За да се извлече най-доброто маслинено олио от цялата реколта е необходимо маслините да бъдат откъснати непосредствено, след като започнат леко да зреят, докато плодът все още пази жизнеността си.
В зависимост от сорта, района на отглеждане на маслиновите дръвчета и от климатичните условия, през всяка отделна година маслините зреят по различно време. Събирането на реколтата обикновено започва около средата на октомври и продължава до декември.
Ръчното бране на маслините се оценява като най-добрия метод за прибиране на реколтата. Въпреки, че е скъпо, то гарантира целостта и здравината на маслините, а от тук и високото качество на зехтина.
След като бъдат откъснати, най-сочните и здрави маслини, се пренасят незабавно в маслобойната, за да се запази непокътната свежестта им в маслото, което ще се произведе.
Поради ранния стадий на зреене на маслините, от които се извлича зехтин Agureleo, от тях се добива най-малко количество зехтин (само 10% на 100 кг). За сметка на това обаче, тяхното масло е с най-високо качество, заради ниското ниво на киселинност. Маслините, които узряват напълно са с доста по-висока киселинност.
ЗАЩО И КАК НАЙ-ДОБРЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗЕХТИН ELIA AGURELEO?
- Придава несравним вкус на салатите от пресни, запечени или варени зеленчуци.
- Подсилва по уникален начин сосове, меса, рибни деликатеси или ориз, придавайки им неповторимо благоухание.
- Идеален за постигане на всяко кулинарно съвършенство, съчетан с подправки като розмарин, мащерка и риган.
- Добавя се винаги в суров вид, за да не се изгубят ценните му качества при термичната обработка на ястията.